Archiwum wiadomości

Rusza inicjatywa Ratujmy Kobiety 2017

W odpowiedzi na obywatelski projekt zaostrzający dostęp do aborcji Fundacji Życie i Rodzina, Komitet Ratujmy Kobiety zdecydował się rozpocząć procedurę składania projektu obywatelskiego, który liberalizuje polskie prawo aborcyjne. Federacja będzie wspierać tą inicjatywę na każdym etapie jego realizacji.

12 czerwca 2017 roku odbyło się spotkanie dotyczące reaktywacji działalności Komitetu Ratujmy Kobiety. W spotkaniu uczestniczyli członkowie i członkinie Komitetu, którzy zaangażowani byli w zbieraniu podpisów pod złożonym w poprzednim roku projekcie ustawy o świadomym macierzyństwie i prawach kobiet oraz osoby aktywne na polu działania na rzecz praw kobiet. Do spotkania dołączyły nowe osoby, reprezentujące m.in. partie polityczne Razem, Nowoczesną i Platformę Obywatelską i także organizacje pozarządowe.

Uczestnicy i uczestniczki spotkania uzgodnili podstawowe założenia projektu – to między innymi dopuszczalność aborcji do 12 tygodnia, edukacja seksualna od pierwszej klasy szkoły podstawowej, dostępna antykoncepcja, w tym antykoncepcja awaryjna i uregulowanie kwestii związanych z nadużywaniem klauzuli sumienia.

Więcej informacji  na temat Ratujmy Kobiety 2017 wkrótce.

Wypełnij formularz
i otrzymuj biuletyn